Hall of inspiration

Data Science, engineering, analytics and much more

Inspiration är viktigt! Böcker, poddar, videos. Allt på samma ställe. Här hittar du evergreen content som Ray Dalio, Howard marks och andra stjärnor har skapat eller refererat till i sitt arbete. Först presenterar jag min filosofi som jag kallar för Fyra Ben.

Mitt egna ramverk – Fyra ben

Balans mellan träning, relationer med andra människor, mental utveckling och att nå sina mål kallar jag för mina fyra ben. Första gången jag kom i kontakt med det var när jag läste Steven Coveys bok seven habits of highly effective people. I slutet av den boken lyftar han ramverket som handlar om att ta hand om sin fysiska, mentala, känslomässigt och spirituellt hälsa.

The Four Levels of Attraction/LOVE | PandoraPsychic

För att må så bra som möjligt är det ofta en balans som är fel i ett eller flera av dessa ben. Vidare tog jag konceptet vidare och började tillämpa det i min vardag och frukten som det gav var enastående. Ett par år senare efter jag läst seven habits of highly effective people kom jag i kontakt med boken som heter power of full engagement. Den dyker djupare in i konceptet med samma fyra “ben”, men menade denna gång att det handlar om att optimera för energi och inte din tid.

Varje gång jag någonsin har känt att något inte står rätt till har jag ställt mig en fråga som ursprungligen kommer från Steve jobs:

If today was the last day of my life, would I do what I am about to do today?

Steve jobs, 2005

Om svaret är nej för många dagar i rad, då måste du ändra något. Det innebär att du inte känner passion för det du gör. Känner du inte passion för det du gör så kommer det inte bli ett arbete som du kommer göra till max, över tid kommer det leda att tomhet och personlig kris.

Fysiskt träning är något som känns mer och mer självklart, efter Anders Hansens “Hjärnstark” och sedan svt play serien “din hjärna“, så förstår de flesta att motion är helt avgörande för att våra hjärnor ska presentera på en hög nivå. Jag har märkt detta också på personer jag ser upp till som tränar mycket, exempelvis Erik Selin och Petter Stordalen, som uppger att dom tränar mycket genom att springa långt.

Känslomässigt relationer är något som också är helt självklart. Människor är flockdjur och vi har alltid levt tillsammans med andra individer i stammar på ca 150 personer i majoriteten av vår utvecklingstid. Vi behöver andra människor för att känna tillhörighet. Därför är det viktigt att förvalta de relationer som man har och att fortsätta skaffa nya vänner.

Mentalt handlar om fokus och att lära sig nya grejer. Att lära sig ett nytt språk. Du har endast en begränsad mängd fokus och det är viktigt att förstå när man har sina peaks i mental energi för att ta sig an tuffa problem. Ofta så är detta något som man pressar mycket på en arbetsplats eller under studierna, så normalt sätt handlar det mer om att sätta en målsättning och sedan jobbar man mot det. Sällan är det att man har för lite tid i det mentala benet utan det är lättare att lägga mycket tid på mental utveckling samtidigt som fysisk utveckling och känslomässiga relationer får lida.

Spirituellt den mest oklara av alla ben, men poängen här är att göra det som man själv finner är viktigt och kul. Känner du passion för att rädda andra människor i vården är det naturligt att sätta mål inom det området och att utvecklas där. Tanken här är att sätta mål och att röra sig mot sina mål, för att uppdatera sina mål för att fortsätta röra sig mot sina mål.

Lyckas du få till ett par träningspass i vecka, träffa dina vänner, lära dig något nytt och att komma lite närmare det du vill vara, då kommer du att må mycket bra.

Ray dalio

Ray Dalio har mycket content som är mycket bra, jag har lärt mig mycket genom att läsa hans material och ramverk för hur den ekonomiska maskinen fungerar. Det finns även en video som förklarar hur det fungerar också, se den nedan!

En annan video som förklarar hur Ray Dalio ser på personlig utveckling är videon nedan, otroligt bra och inspirerande.

Ray dalio har även skrivit tre böcker som är mycket bra: principles, big debt crisis och changing the world order. Alla är otroligt bra och välskrivna. Det är mycket inspirerade att läsa om ett ramverk som går att ta på.

Charlie munger

The Psychology of Human Misjudgement

The Psychology of Human Misjudgement är inspirerat av Robert Chaldinis bok Influence.

Influence: The Psychology of Persuasion : Robert B. Cialdini: Amazon.ca:  Books

Influence är en av mina favoritböcker, då den har otroligt mycket koncentrerad kunskap som faktiskt går att applicera i verkligheten. Det är också mycket energikrävande att försöka hålla systemet igång för det som kan klassas som fällor för våra hjärnor, därför är det viktigt att hålla dessa system smörjda. En kort sammanfattning om vad influence handlar om går att se i bilden nedan, det är sex olika principler som nyttjas för att få personer att säga ja.

Hayley Lewis 💙 on Twitter: "Summary of Robert Cialdini's book 'Influence: The  psychology of persuasion' #influence https://t.co/yQNYyCmXaX" / Twitter
Influence – sammanfattning av alla principer

Daniel Ek

Poddarna som han är med i. Speciellt de två som är invest like the best. Sjuk bra.